Dalmacija

Otok Brač

Otok Brač

Posjet našem najvećem dalmatinskom otoku, osobito tijekom ljetnih mjeseci, svakom bi putniku trebao biti na vrhu popisa želja. 

Njegovi raskošni i gotovo nadrealni krajolici kao da su izašli iz bajke – osunčane padine, prošarane vinogradima i stoljetnim maslinama, mirisni čempresi i gusta borova šuma, zelene livade na kojima pod budnim okom pastira pasu stada ovaca, a uz obalu neodoljive prirodne šljunčane plaže koje vode u kristalno čisto more.

Mnoštvo je toga za vidjeti i iskusiti ovdje te nema sumnje da ćete beskrajno uživati u istraživanju svih blagodati koje ovaj veličanstveni otok ima za ponuditi.

Povijest i kultura

Najstariji tragovi čovjeka na Braču datiraju još iz paleolitika, a pronađeni su u špilji Kopačina kod Supetra.

Kao i veći dio Dalmacije, Brač je bio pod rimskom vlašću između 3. stoljeća prije Krista i 8. stoljeća nove ere, no čini se da su osvajači otok najviše koristili zbog njegovih prirodnih bogatstava – posebice poznatog bračkog vapnenca, korištenog i u izgradnji Dioklecijanove palače u Splitu – te maslinika i vinograda. Imućniji patriciji prepoznali su ljepotu ovog otoka te su na njemu izgradili brojne raskošne vile i ljetnikovce.

Kako na otoku dugo vremena nije bilo većih naselja, slavni hrvatski pjesnik Vladimir Nazor nazvao ga je Otokom bez povijesti. Prvi gradovi počeli su nicati u 8. stoljeću, kada su Slaveni naselili otok, a za njima su slijedila naselja koja su za vrijeme svoje vladavine osnovali Mlečani.

Slično kao i ostatak hrvatske obale i naših otoka, Brač je kroz stoljeća doživio brojne vladare – rimske, bizantske, normanske, mletačke, francuske i austrougarske. No, za razliku od ostatka Hrvatske, Brač je kroz svu svoju povijest zadržao autonomnu upravu, što je otoku omogućilo da se kontinuirano razvija, uglavnom neokrznut politikom i zakonodavstvom osvajača.

Nesvakidašnja ljepota otoka Brača – njegovi očaravajući krajolici i plaže, živopisni gradići i prekrasna priroda, učinili su ga od prve polovice 20. stoljeća na ovamo izrazito popularnom turističkom destinacijom. Ovdašnje maslinovo ulje, vino i cijenjeni bijeli vapnenac koji krasi čak i Bijelu kuću pronašli su put do svakog kutka svijeta. Stoga, čak i ako je istina da je Brač nekada bio otok bez povijesti, njegova svijetla budućnost nesumnjivo je uklesana u kamen.

island of brac

Sport i rekreacija

Brač je pravi mali raj za sve koji žele aktivno provoditi vrijeme, bilo da se radi o istraživanju prirodnih ljepota, morskim ili pak timskim sportovima.

Savršeni vremenski uvjeti i obilje vjetra čine Bol omiljenim mjestom okupljanja windsurfera te svakako ponesite svoju dasku za jedrenje ili je unajmite na Zlatnom ratu i pridružite se zabavi. A ako Vam to nije dovoljno adrenalina, možete se odvažiti i na kitesurfing, najbrže rastući ekstremni sport na Braču.

Tu je i čarobni svijet podmorja koji čeka da ga istražite jer se diljem cijele bračke obale nalaze skrivene špilje, grebeni i stijene koji vrve podvodnim životom.

Ako uživate u bicikliranju, uputite se na živopisnu vožnju biciklom – Brač je isprepleten biciklističkim stazama koje vode kroz njegovu prekrasnu prirodu, vinograde, doline i vrhove, a usput možda susretnete i nekog od starijih mještana ili mještanki koji nude ukusne lokalne proizvode.

Ili pak obujte svoje gojzerice i osvojite vrh Vidove gore, koji je sa svojih 778 metara nadmorske visine najviši vrh svih jadranskih otoka. Čak i ako usponu to ne uspije, panoramski pogled na srednju Dalmaciju zasigurno će Vas ostaviti bez daha.

Ako ste tenisač ili entuzijast, zašto ne biste odigrali meč na mjestu održavanja WTA turnira u Bolu, gdje su se natjecale legende poput Gorana Ivaniševića i Anne Kournikove? No, ako tenis pak nije Vaš prvi izbor, mnoštvo je drugih opcija za prijateljska nadmetanja, bilo da Vas zanima košarka, rukomet, odbojka na pijesku, mali nogomet ili bilo koji drugi sport ili aktivnost u ovdašnjoj širokoj i raznolikoj ponudi.

Plaže

Zajedno s očaravajućom prirodom i izvrsnom lokalnom hranom, upravo su bračke plaže razlog zašto je ovaj otok postao turističkom mekom za posjetitelje iz cijeloga svijeta. S obzirom na to da ih ima puno previše da bismo ih mogli sve izdvojiti, preporučit ćemo Vam samo nekolicinu posebno zanimljivih:

Zlatni rat, Bol

Uvrštena među deset najljepših plaža na svijetu, ova jedinstvena plaža s pravom je postala jednim od glavnih simbola hrvatskog Jadrana, a zbog svoje iznimnosti i ljepote i zakonom je zaštićena. Riječ je, naime, o pravom malom geomorfološkom čudu nastalom erozijom tla s obližnje Vidove gore te taloženjem žala oko podmorskog grebena pod utjecajem morskih struja. Njen slavni šljunčani rt (rât), koji se prostire oko pola kilometra okomito u more, svake je godine sve duži, a ovisno o vjetru i valovima neprekidno mijenja i oblik i smjer te je tako vršak Zlatnog rata ponekad okrenut prema zapadnu, a ponekad prema istoku.

Ova predivna plaža s finim bijelim šljunkom okružena je kristalno čistim azurnim morem, a u unutrašnjosti je ispunjena gustom borovom šumom. Specifična je i po tome što je idealna za popularno jedrenje na dasci te je omiljeno okupljalište windsurfera iz cijelog svijeta. Do plaže vodi popločena šetnica, a do nje je moguće stići i čamcem ili turističkim vlakićem. 

Uvala Lovrečina, Postira

Prekrasna pješčana plaža, duboko usječena u uvalu, u kojoj se pijesak pruža gotovo 100 metara u more, a iz pozadine je zaklanja gusta borova šuma. Ova od milja nazivana ''Plava laguna'', posebna je i po vrijednim arheološkim nalazištima koji se ovdje nalaze, a riječ je o ostacima nekadašnje bazilike sv. Lovre iz 5. i 6. stoljeća, po kojem je uvala i dobila ime, a svakog 10. kolovoza, na blagdan sv. Lovre, ovdje hodočaste brojni vjernici iz cijelog Brača.

Acapulco, Supetar

Živahna plaža specifičnog oblika jer je lukobranom odijeljena na dva zaljeva, a koju ćete uočiti s lijeve strane čim se u Supetru iskrcate iz trajekta. Plaža je poznata po kristalno čistom moru i obilju dobre zabave, a dom je i popularnom glazbenom festivalu Voi'sa koji se ovdje održava svakoga kolovoza. Na plaži se nalazi i šarmantni bar s DJ-glazbom, a u centru na samo 5 minuta hoda nalaze se i brojni restorani.

island of brac

Gastronomija

Vina

Tradicija bračkog vinarstva seže još iz rimskih vremena, a što i ne čudi znajući da je otok blagoslovljen idealnim klimatskim uvjetima, obiljem sunca, strmim padinama savršenim za uzgoj vinove loze, kao i bogatim iskustvom koje su kroz stoljeća skupljali njegovi vinari.

Tijekom posjeta Braču, iskoristite priliku pridružiti se vođenom obilasku podruma te degustirajte neka od ponajboljih bračkih vina, a pritom otkrijte i zanimljivi proces njihova nastanka.

Maslinovo ulje

Nazivan još i otokom maslina, s više od milijun stabala, Brač je naše najveće maslinarsko područje te je iznimno ponosan na svoju dugu tradiciju proizvodnje vrhunskih maslinovih ulja koja zasluženo stoje bok uz bok s ponajboljima na svijetu. Najzastupljenija sorta je Oblica (koja se u Svjetskom katalogu sorti maslina naziva Bračkom), a vjeruje se da su prve masline na otoku zasadili još stari Grci. O otočkoj simbiozi s maslinama govori i šest kilometara duga staza Maslinovi puti, kao i prekrasan Muzej maslinovog ulja u Škripu te Svjetsko prvenstvo u branju maslina koje se ovdje održava svake godine.

Uživajte u ovoj cijenjenoj mediteranskoj deliciji, posjetite muzej koji joj je posvećen te upoznajte tradicionalne alate i tehnike koji se koriste u proizvodnji.

Sir

Osim po maslinarstvu, otok Brač poznat je i po proizvodnji iznimnog ovčjeg sira, koji je zbog svoje kvalitete izuzetno tražen i cijenjen. Ovaj punomasni tvrdi sir radi se od mlijeka autohtone ovce pramenke, a morska sol i aromatične samonikle biljke kojima se ovce po ovdašnjim pašnjacima hrane uvelike utječu na sastav i značajke njihova mlijeka koje ovom iznimnom siru daje posebnu aromu. Ne propustite uživati u ovoj glasovitoj otočkoj delikatesi, uparenoj s neodoljivim domaćim pršutom, slavnim bračkim maslinama te čašom ukusnog crnog vina.

Brački vitalac

Ovo tradicionalno bračko pastirsko jelo jedinstveno je u svijetu. Smatra se da potječe još od antičkih vremena te predstavlja jednu od najznačajnijih tradicija otoka Brača, a danas je priprema bračkog vitalca zaštićena i kao nematerijalno kulturno dobro.  

Ne propustite kušati ovaj autohtoni drevni specijalitet koji se sastoji od iznutrica ukusne bračke janjetine ili jaretine umotanih u janjeće maramice te polagano pečenih na ražnju na užarenom ugljenu, sve dok ne postanu zlatne i hrskave, a poslužuju se još vruće te uparene s mladim lukom.  

Dolska torta – hrapoćuša  

Ukusna starinska poslastica koja potječe iz malog etno-eko sela Dol na Braču, gdje se najčešće priprema kao svadbeni dar ili povodom svečanosti i proslava, a danas ova tradicionalna torta s pravom stoji i na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Nadimak – hrapoćuša – dobila je po istoimenom kamenu, specifično grubog i hrapavog izgleda, od kojeg su građene kuće i suhozidi u Dolu, a na koje ovaj kolač svojim rustikalnim izgledom neobično nalikuje.

Napravljena je od donjeg sloja ukusnog gustog biskvita te smjese oraha i bjelanjaka čiji spoj ovaj kolač čini neodoljivim i sveprisutnim desertom u bračkim kuhinjama.

Ne propustite

Muzej otoka Brača

Posjetite Muzej otoka Brača i zavirite u burnu i 5 tisuća godinu staru prošlost ovog zanimljivog otoka. Muzej je smješten u drevnom kaštelu kojeg ćete pronaći u najstarijem bračkom naselju – Škripu, nedaleko od Postira i Grand hotela View.

Muzej se nalazi u kuli Radojković, čije su prizemlje i kameni svod najvjerojatnije pripadali rimskom mauzoleju (a jedna od legendi kaže da su upravo u njemu pokopane Priska i Valerija – supruga i kći slavnog cara Dioklecijana), iznad kojeg je potom izgrađena visoka kula započeta još u kasnoj antici te nadograđena tijekom 16. i 17. stoljeća.

Otkrijte zanimljivu etnografsku zbirku i bogati lapidarij, kao i vrijedne predmete kućnog namještaja, a ne propustite razgledati ni dvorište muzeja na čijem se zapadnom ogradnom zidu nalaze ostaci ilirske gradine izgrađeni od megalitskih kamenih blokova, zvani – Kiklopske zidine.

Crkvica sv. Petra u Dolu

Šarmantna crkvica koja datira još iz 11. stoljeća pravi je mali skriveni dragulj otoka Brača. Ako se nađete u blizini Dola, ne propustite obići ovo maleno, ali vrijedno sakralno zdanje, koje je dio zaštićene kulturne baštine, a nalazi se na vrhu brežuljka s kojeg puca prekrasan pogled na cijeli Dol.

Očaravajući ambijent dvorišta kapelice idealno je mjesto i za romantično vjenčanje, a novopečeni supružnici svoj veliki dan mogu proslaviti i uz zvonjavu najstarijeg zvona na Braču

Zmajeva špilja iznad Murvice

U jednakoj mjeri tajnovita, inspirativna i lijepa, tzv. Zmajeva špilja – nekadašnji brački pustinjački samostan, nalazi se skrivena od pogleda visoko iznad mora, na pola sata pješice od etno-eko sela Murvica. Bježeći pred Turcima, ovdje su se u 15. stoljeću sklonili svećenici glagoljaši koji su od tada izrađivali reljefe po njenim stijenama, a po kojima je danas i najpoznatija. Jedan od njih je i lik zmaja po kojem je ova zanimljiva i vrijedna špilja dobila ime.

Pomorski vojni tunel

Uputite se na izlet čamcem i razgledajte impozantan, 70 metara dug i 20 metara visok, pomorski tunel izgrađen u 2. svjetskom ratu kako bi predstavljao zaklon podmornicama i ratnim brodovima, a danas se njime koriste ribarski brodovi kako bi se sklonili od nevremena.

Pustinja Blaca

Skrivena bračka pustinja, nekada samostan svećenika glagoljaša koji su ovdje pobjegli pred osmanskom vojskom, a s vremenom izgradili samostan i crkvu. Subraća, kako su se službeno nazivali – nisu bili pripadnici nijednog reda, već im je hvarsko-brački biskup dozvolio da samostalno u svoje redove biraju koga žele. Bavili su se i tiskanjem knjiga te astronomijom pa se ovdje nalazio i nadaleko poznati opservatorij.

U samostanskom kompleksu ćete pronaći bogat muzejski inventar – astronomske sprave, tiskaru, arhiv i knjižnicu, te iako do njega treba ponešto pješačiti, ovaj povijesno-kulturni fenomen svakako vrijedi posjetiti.

Klesarska škola u Pučišćima

Otok Brač je nadaleko poznat po svom bijelom mramoru, te će Vam Bračani reći kako oni – kamen ne vade, već ga beru s poštovanjem kao najdragocjeniji plod zemlje – stoga ne čudi da je upravo ovaj otok dom jednoj od samo tri klesarske škole u Europi.

Osim stoljetnom tradicijom, Klesarska škola u Pučišćima može se pohvaliti i kao jedina na svijetu koja svoj rad zasniva na tradiciji grčko-rimske tehnike obrade kamena te ručno kovanim alatima iz toga razdoblja.

Posjetite ovu jedinstvenu školu i pogledajte kako majstori sirov kamen pretvaraju u umjetnička djela.

Hotel View surađuje sa školom te se tijekom boravka u hotelu mogu razgledati brojni zanimljivi eksponati.