Otok Brač

Doživite Brač punim plućima i otkrijte čari otoka s čarobnim plažama i kristalno čistim morem, njegovu prekrasnu nedirnutu prirodu te bogato povijesno i kulturno nasljeđe. Uživajte u aktivnom odmoru i neodoljivoj gastronomskoj ponudi ovog jadranskog dragulja.

OTOK BRAČ

Najveći otok jadranskog arhipelaga okružen je prekrasnim uvalama i plažama s kristalno čistim morem, prekriven šumama borova i čempresa, s osunčanim brežuljcima prekrivenim brojnim maslinicima i vinogradima. Na otoku postoji mnoštvo uređenih biciklističkih staza i pješačkih staza za sve one željne pravog aktivnog odmora. Za koji god vid obilaska se odlučite, uživajte u istraživanju ponude brojnih otočkih konoba i seoskih gospodarstava te doživite Brač punim plućima.

Brački kamen

Pučišća su od davnina poznata po svojoj tradiciji kamenarstva i činjenice da se u neposrednoj blizini škole nalazila i najveća i najrazvijenija kamenarska industrija u zemlji. Klesarska škola, osnovana 1909. godine jedina je u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Otvorena je za sve posjetitelje, a izrodila je mnoge poznate kipare i klesare čija se umjetnička djela mogu pronaći u radionicama i galerijama diljem zemlje i svijeta. Brački kamen korišten je za gradnju mnogih znamenitih građevina u svijetu kao što su Dioklecijanova palača u Splitu, te predvorje zgrade Ujedinjenih Naroda.

Prava senzacija na otoku predstavljaju gomile neobrađenog bračkog kamena složene u zidove duž poljskih putova, a prema nekim procjenama sadrže jednaku količinu kamena, doduše neobrađenoga, kao i postojeće egipatske piramide.

Bunje – kamene poljske kućice karakteristične za otok Brač

Na otoku ih ima stotine i nalaze se uz polja jer su seljacima služile kao zaklon od nevremena. Ima ih raznih vrsta, sve su rađene tehnikom suhozida s krovovima složenim od kamenih ploča i svaka je pravo remek djelo za sebe.

Dol – oaza mira i tišine

Smješten u dubokoj dolini, kojoj se po obroncima prostiru stare kuće, Dol „ljubomorno“ čuva svoju baštinu. U mjestu se nalaze mnogobrojne crkve od kojih se posebno ističe crkvica Sv. Petra u kojoj je sačuvano najstarije crkveno zvono na otoku Braču. Ljubitelji seoskog turizma mogu uživati u ponudi konoba u kojima mogu degustirati vrhunske lokalne specijalitete uz domaće maslinovo ulje i vino.

Lovrečina – vrijedno arheološko nalazište

Uvala je poznata je po velikoj pješčanoj plaži i vrijednim arheološkim nalazištima. U pijesku su sačuvani temelji starorimske ladanjske vile od kuda se u prošlosti kretalo u lov na jelene i veprove u unutrašnjost otoka.

Mirje – kasnoantički samostan na Malom brigu iznad Postira

Ruševine većeg arhitektonskog sklopa pod znakovitim imenom Mirje ističu se na zaravni Malog briga visoko nad Postirama u okruženju nepreglednih stabala maslina.

Postira – pitoreskno mjesto poznato po Svjetskom prvenstvu u branju maslina

Brojne kamene kuće i uske uličice odaju osobiti šarm ovom prekrasnom mjestu, okruženom plodnim maslinicima i vinogradima. Nekada ribarsko mjesto danas je autentična destinacija za odmor brojnih

turista iz cijelog svijeta.

Pustinja Blaca – fascinantan samostanski kompleks uklesan u stijenu

Glagoljaški svećenici su, bježeći pred osmanlijama, u stijenu uklesali i od znamenitog bračkog kamena sagradili samostanski kompleks koji se u početku sastojao od pećine, a kasnije su imali i crkvu, samostan i višekatne zgrade.


Spilje

Kopačinanajzanimljivije pretpovijesno nalazište na otoku

Do spilje se dolazi pješačenjem za dvadesetak minuta od Donjeg Humca. Podijeljena je u dvije dvorane i u njoj su pronađeni najstariji tragovi pretpovijesnog čovjeka na otoku. Ti tragovi sastoje se od tisuće kostiju onodobnih divljih životinja kao što su konj, govedo i jelen.

Zmajeva spilja – znamenita po svojoj neobičnoj unutrašnjosti u kojoj je isklesan reljef zmaja

Datira iz 15. stoljeća i u njoj su živjeli svećenici glagoljaši. Postoje brojni mitovima o vukodlacima i vješticama i jednookom gigantu koji živi u špilji, a koji su isklesani u jedinstvenom reljefu.

Škrip - doživite povijest u najstarijem mjestu na otoku

Najstarije naselje na otoku Braču je Škrip. Upravo ovdje ćete najbolje otkriti dugu povijest otoka. Osim čuvenog kamenoloma, tu su i Muzej otoka Brača te Muzej uja, crkva iz 18. stoljeća, prethistorijski bedemi, srednjovjekovni grobovi i brojni reljefi.

Via Brattia – atraktivna kružna planinarsko – turistička staza oko otoka
Ova staza duga 135 km vodi sve oko otoka Brača te predstavlja pravi izazov za rekreativce, ali i pustolove u potrazi za otkrivanjem ljepota otoka. Povezuje veći broj bračkih naselja kojima se stiže do najljepših uvala i 12 atraktivnih lokacija na otoku na kojima se skupljaju planinarski pečati.

Vidova Goraspektakularan pogled s najvišeg vrha jadranskog arhipelaga

Sa svojih 778 m visine nad morem i izuzetnim pogledom na cijeli Brač i obližnje otoke poput Hvara i Visa, poluotok Pelješac, a za vedrijih dana vidi se čak i Italija. Za sve pustolove i one željne aktivnog odmora postoji planinarska staza čiji uspon traje oko dva sata.

Zlatni rat – najpoznatija plaža koja stalno mijenja oblik

Zlatni rat u Bolu na Braču najpoznatija je hrvatska plaža, te je jedinstvena u svijetu. Pruža se gotovo pola kilometra okomito u more. Zanimljivost je kako plaža pod utjecajem valova i morskih struja često mijenja svoj oblik. Na njoj se nalazi i kamen sreće, a tko ga pronađe pravi je sretnik.

Rezervacije i informacije

Telefon

+385 51 800 480

PON-PET: 8:00-18:00

SUB: 8:00-16:00

Adresa

Bana Jelačića 16,
51260 Crikvenica

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas direktno ili putem obrasca niže i poslat ćemo Vam najbolju raspoloživu ponudu za Vaš idealan odmor.

 

Vaše osobne podatke iz gornjeg obrasca (ime i prezime, e-adresa) prikupljamo i obrađujemo samo kako bismo mogli odgovoriti na Vaš upit za rezervaciju. Obrada Vaših osobnih podataka vrši se na povjerljiv način i iskljčivo u sukladnosti sa zakonskim odredbama. Klikom na slanje obrasca potvrđujete da ste upoznati s Politikom privatnosti (dodatne informacije o zaštiti osobnih podataka dostupe su na ovim stranicama).