Povijest i kultura

Bogata povijest i kulturno naslijeđe čine našu zemlju jedinstvenom.

Crikvenička rivijera

Najstarije materijalne tragove čovjekovog življenja na ovim prostorima ostavilo je ilirsko stanovništvo. U doba Rimljana na crikveničkom području nalazilo se naselje Ad Turres. Naziv Ad Turres su Hrvati po doseljenju u ove krajeve preveli kao Kod tor (kod tornjeva). Kotor je bio veliko naselje sa župnom crkvom i pet manjih crkava, smješten na vrhu obližnjeg brežuljka, mjestu današnjeg Ad Turres Holiday Resorta.

Utemeljiteljem današnje Crikvenice smatra se knez Nikola IV. Frankopan. On je daleke 1412. godine dao sagraditi samostan za redovnike Sv. Pavla Pustinjaka na ušću rječice Dubračine u more, uz srednjovjekovnu crikvu - odakle je izvedeno i ime grada Crikvenice. Samostanska zgrada povezala je okolna ribarska naselja i postala središte javnog i kulturnog života.

Povijest, tradiciju i kulturno nasljeđe Crikvenice i ovoga kraja možete upoznati u Muzeju grada Crikvenice kroz povijest crikveničke amfore, spiljskog lava iz jame Vrtare, povijest ribarstva, djela minijaturiste Julija Klovića, atelje Zvonka Cara. Uz mnogobrojne zabavne i edukativne priredbe, umjetničke radionice, izložbe lokalnih umjetnika i nacionalni folklor možete doživjeti harmoniju prošlosti i modernog doba.

Makarska rivijera

Grad Makarska pružit će svojim gostima mogućnost da je bolje upoznaju šetnjama starim dijelovima grada. Nastala od podbiokovskog sela Makra, koje se spominje još davne 533. godine, današnje ime nosi od 16. stoljeća. Malakološki muzej franjevačkog samostana u Makarskoj atraktivnom postavom puževa i školjkaša spada u najpoznatiju kolekciju te vrste.

Otok Krk

Posjetite Gradsku galeriju i Lapidarij i saznajte sve o povijesti simpatičnog gradića Omišlja. Ili otputujte malo dalje u Bašku, crkvu Sv. Lucije, te posjetite mjesto utemeljenja poznate Bašćanske ploče, značajnog izvora za razvoj hrvatskog jezika i naroda, kao i razvitak glagoljice.

Rezervacije i informacije

Telefon

+385 51 800 480

PON-PET: 8:00-18:00

SUB: 8:00-16:00

Adresa

Bana Jelačića 16,
51260 Crikvenica

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas direktno ili putem obrasca niže i poslat ćemo Vam najbolju raspoloživu ponudu za Vaš idealan odmor.

 

Vaše osobne podatke iz gornjeg obrasca (ime i prezime, e-adresa) prikupljamo i obrađujemo samo kako bismo mogli odgovoriti na Vaš upit za rezervaciju. Obrada Vaših osobnih podataka vrši se na povjerljiv način i iskljčivo u sukladnosti sa zakonskim odredbama. Klikom na slanje obrasca potvrđujete da ste upoznati s Politikom privatnosti (dodatne informacije o zaštiti osobnih podataka dostupe su na ovim stranicama).