REZERVACIJA

Datum dolaska:

Broj noći:

Promo kod (opcija):

Povijest i kultura

Ove godine 2012. Crikvenica slavi 600 godina od prvog spomena imena Crikvenica.
  • Crikvenica
  • Crikvenica
  • Crikvenica
  • Crikvenica

Najstarije materijalne tragove čovjekovog življenja na ovim prostorima ostavilo je ilirsko stanovništvo, a u doba Rimljana ovdje se nalazilo naselje Ad Turres.
Naziv Ad Turres su Hrvati po doseljenju u ove krajeve preveli kao Kod tor (kod tornjeva). Kotor je bio veliko naselje sa župnom crkvom i pet manjih crkava, smješten na vrhu obližnjeg brežuljka. Godine 1776. požar je uništio cijeli Kotor. Župnik i dio crkvenih vrijednosti našli su utočište u Pavlinskom samostanu na području današnje Crikvenice te se i najveći dio stanovništva preselio bliže moru.

Utemeljiteljem današnje Crikvenice smatra se knez Nikola IV. Frankopan. On je daleke 1412. godine dao sagraditi samostan za redovnike Sv. Pavla Pustinjaka na ušću rječice Dubračine u more, uz srednjovjekovnu crikvu - odakle je izvedeno i ime grada Crikvenice. Darovnica, kojom je Nikola IV Frankopan u Modrušu 14. kolovoza 1412. samostan darovao pavlinima, ujedno je i najstariji pisani spomen imena Crikvenice, te je ovaj datum u novije vrijeme proglašen Danom Grada Crikvenice. Samostanska zgrada povezala je okolna ribarska naselja i postala središte javnog i kulturnog života.
U novije vrijeme je u ovom povijesnom zdanju uređen Hotel Kaštel.

Stoljeća austrijske i mađarske vlasti ostavila su i danas vidljiv "mitteleuropski" trag, kojeg osobito zamjećujemo na hotelskoj arhitekturi. U tom duhu izgrađen je 1891. godine prvi crikvenički hotel Nadvojvotkinje Clotilde (danas ljekarna Jadran), a osobito je izražen na hotelu "Therapia", prvom velikom crikveničkom hotelu sagrađenom 1895. godine, čije je prvo ime bilo Hotel Nadvojvode Josipa.

Povijest, tradiciju i kulturno nasljeđe Crikvenice i ovoga kraja možete upoznati u Muzeju grada Crikvenice kroz povijest „crikveničke amfore“, spiljskog lava iz jame Vrtare, povijest ribarstva, djela minijaturiste Julija Klovića, atelje „Zvonka Cara“. Uz mnogobrojne zabavne i edukativne priredbe, umjetničke radionice, izložbe lokalnih umjetnika i nacionalni folklor možete doživjeti harmoniju prošlosti i modernog doba.

Poznate manifestacije na rivijeri su: Dani Frankopana, Dani Grada Crikvenice, Ribarski tjedan, Primorska noć, Jakovarska vesla, Plivački maraton, Dani Ad Turresa, Adria Advent maraton, Maškare

                                       

Kontakt

T / + 385 51 241 970; + 385 51 455 560
E / marketing@jadran-crikvenica.hr

Ponedjeljak - petak         07:00-15:00

    

Jadran Hoteli Crikvenica - dojmovi gostiju hotela

Eto, opet prošla godina, pa dolazio odmor, kako da ne, u Crikvenici. Ovo ljeto nam je več 9 put godišnjeg odmora kod Vas. Opet jedno nezaboravljeno ljeto, koje nam sve pružaju baš u Crikvenici. Ljubazno osoblje, uređeni i čisti paviljoni, također i sobe, posebna hvala ide i šefu centralnog restorana gospodinu po imenu Vlado. Čovjek koji zna kako se dočeka gosta i šta je ljubaznost prema gostima. Svaka čast. Da ne zaboravim, ove godine bilo je jako dobro uređeno što se tiče gužve koja dolazi na doručak i večeru, opet nas je bilo oko 700 gostiju, jer su prije otvorili restoran pa se je to sve lijepo pomicalo, da večinom nije bilo gužve. Također i hrana odlična. Hvala svima u Add Turresu za nezaboravan odmor. Kod Vas se jako dobro osječamo i sigurni smo, da se vratimo iduče godine. Hvala za sve. Gordana i Milan iz Slovenije Jadran Hoteli Crikvenica - dojmovi gostiju hotela
— Gordana Sečko, Slovenija ( 31.8.2015 ), Hotel i paviljoni Ad Turres